Vervoer

Er zijn natuurlijk allerlei manieren om een overledene te vervoeren naar de locatie van de plechtigheid. Het “Staatsie-rijden.” Een boerenkar met paard, een koets, motor met zijspan, een vrachtauto. Wij hebben het allemaal mogen organiseren. Ook bestaat de mogelijkheid van een fietskar, een boot of een rouwbus. Toch is de rouwauto verreweg het meest gebruikte vervoermiddel.

Loopkoets-AWanneer een overledene in de rouwauto vervoerd wordt, worden de kappen van de rouwvlaggen verwijderd. Een herkenbaar teken, uit piëteit en respect voor een medemens. In vroeger tijden was het in dorpen gebruikelijk dat een overledene met boerenkar getrokken door een paard naar de begraafplaats werd gereden. De vrouwen zaten rondom de kist, de mannen liepen er achteraan, evenals de “noabers” (nabuurschap).

Wanneer nu in onze dorpen een begrafenis plaatsvindt, is het nog steeds gebruikelijk dat de rouwstoet lopend naar de begraafplaats gaat, achter de rouwauto aan. Een rustige en waardige gang. Een gebruik waar wij erg op zijn gesteld. Samen met het beieren van de kerkklokken is dat een traditie om in ere te houden.

Van Bruchem Uitvaartverzorging heeft de beschikking over 2 rouwauto´s, uitgevoerd in zwart en Champagne-grijs metallic. Wilt u echter gebruik maken van ander rouwvervoer dan kunnen wij deze wens natuurlijk ook voor u verzorgen. Meestal wordt er voor gekozen om rechtstreeks vanaf het woonhuis of de aula naar de locatie van de plechtigheid te rijden, maar het komt steeds vaker voor, dat de familie kiest voor een bepaalde route om de overledene nog één maal langs te laten gaan, als laatste groet. Of juist een route langs een rustig natuurgebied in plaats van de snelweg.

 

grijze-auto  zwarte-auto